duminică, 16 decembrie 2018

Centenarul Marii Uniri.Un secol de carte româneascã

Centenarul Marii Uniri. Un secol de carte românească - Conferință națională pentru bibliotecari
 Asociația Culturală BVM (“Barză, Viezure, Mânz”), în parteneriat cu Ministerul Culturii și Identității Naționale și cu ANBPR (Asociația Națională a Bibliotecarilor și Bibliotecilor Publice din România) lansează proiectul Centenarul Marii Uniri. Un secol de carte românească. Conferință națională pentru bibliotecari. Conferința s-a  desfășurat în data de 14 decembrie 2018 la Palatul Culturii din Târgu Mureș si s-a adresat bibliotecilor județene din România și a adus în prim-plan rolul cărții și al bibliotecilor de-a lungul ultimei sute de ani.

Prelegerile au fost susținute de personalități din domeniile culturii scrise, care își propun să aducă în fața comunității profesionale a bibliotecarilor informații interesante și inedite:                                                  Marea Unire în cărțile și documentele vremii - dr. Monica Avram, directoarea Bibliotecii Județene Mureș;                                                                                                                                                           
                       Centenarul Marii Uniri. Bilanțul unui veac de istorie - dr. Cosmin Popa, cercetător științific principal la Institutul de istorie Nicolae Iorga din București;                                                                           
                      Cartea, un instrument al libertății. Povestea literaturii române în 100 de ani -                Ion Bogdan Lefter, poet, eseist, critic și istoric literar.

                  La finalul conferinței, bibliotecarii au facut o vizită la Biblioteca Teleki din Târgu Mureș, prima bibliotecă publică din România, un adevărat simbol al culturii scrise.                                         
          În cadrul proiectului, bibliotecile județene vor primi un fond de carte românească dedicată Centenarului Marii Uniri.

joi, 23 august 2018

Pledoarie pentru biblioteci şi lectură



,,Neil Gaiman a susținut conferința anuală a The Reading Agency, cu privire la viitorul lecturii și al bibliotecilor.
O conferință prin care se explică de ce folosirea imaginației și sprijinirea altora în a-și folosi propria imaginație este obligația tuturor cetățenilor. (theguardian.com, 15 octombrie 2013)"
                                                                     Traducere de Liana Tomescu




https://fictiuni.ro/2013/11/eseuri/neil-gaiman-de-ce-viitorul-nostru-depinde-de-biblioteci-lectura-si-visatul-cu-ochii-deschisi/lianatomescu/


luni, 20 august 2018

BiblioMagazin Nr.1, 2018

Vă invităm să răsfoiţi noul număr  BiblioMagazin-  Buletinul Informativ al ANBPR.


http://anbpr.org.ro/wp-content/uploads/2018/07/BiblioMagazin_23_2018t.pdf

joi, 24 mai 2018

,,Biblioteca publică- soluţii şi perspective în dezvoltarea comunităţii"


În perioada 16-19 mai 2018, a avut loc, la Bacău, Conferinţa ANBPR organizată de această dată de Biblioteca Judeţeană ,,Costache Sturdza” Bacău în parteneriat cu Asociaţia Naţională a Bibliotecarilor şi Bibliotecilor Publice din România.
Conferința ANBPR de la Bacău a prilejuit o suită largă de comunicări profesionale, ateliere de lucru, acțiuni culturale, cu participarea a peste 120 de participanţi, specialiști în biblioteconomie, parteneri tradiționali ai ANBPR, reprezentanți ai mediului cultural local, precum și personalități ale vieții artistice românești.


„Cu această ocazie, dorim să sondăm interesul comunității bibliotecare din România pentru dezvoltarea de inițiative cu participarea comunității. Având în vedere rolul crescut al bibliotecii publice în coagularea interesului utilizatorilor pentru servicii și produse culturale moderne – adecvate noilor cerințe de consum în domeniul culturii și al educației culturale – ne propunem să aducem în prim-planul vieții profesionale a bibliotecarilor exemple de bună practică, proiecte și programe în care parteneriatul utilizatori-bibliotecă a adus plus-valoare nivelului de bunăstare și civilizație al comunităților locale”, a declarat Sorina Stanca, Președintele ANBPR.

Conferința ANBPR de la Bacău a devenit, pentru câteva zile, spațiul de întâlnire și interacțiune profesională dintre bibliotecarii membri ANBPR – metodiști, bibliotecari-formatori, directori, șefi de servicii, personal de specialitate și personal administrativ – menit să stimuleze schimbul de informații, împărtășirea de experiențe și bune practici, precum și validarea de soluții și proiecte inovative pentru comunitate, propuse și implementate de biblioteci, la nivel local sau național.













În data de 17 mai 2018, în cadrul Adunării Generale Extraordinare a ANBPR, au fost desemnaţi reprezentanţii ANBPR în Comisia Naţională a Bibliotecilor, respectiv: Sorina Stanca-Preşedinte ANBPR şi Liviu-Iulian Dediu-Vicepreşedinte ANBPR.

duminică, 22 aprilie 2018

Ziua Bibliotecarului din România

În fiecare an, pe 23 aprilie, întreaga lume sărbătoreşte cititul – cărţile, autorii, ilustraţiile, editurile. Cărţile au un loc special în viaţa fiecăruia şi, de aceea, UNESCO a hotărât în 1995, în cadrul Conferinţei generale de la Paris, că trebuie să le serbăm în mod oficial. Cu toate că ideea înfiinţării unei astfel de zile aniversare există de mai mult timp, din 1995 sărbătorim „Ziua Internaţională a cărţii şi a drepturilor de autor” sau ,,Ziua Internaţională a Cărţii”.
Prin Hotărârea de Guvern nr.293 din 14 aprilie 2005, ziua de 23 aprilie a fost declarată ,,Ziua Bibliotecarului din România”.

Cele două evenimente sunt dedicate cărţii, ca instrument principal de transmitere şi stocare a cunostintelor, şi bibliotecarului, ca specialist care organizează şi valorifică patrimoniul informaţional prin intermediul bibliotecii.


joi, 18 ianuarie 2018

BiblioMagazin Nr.4(22) /2017

 La sfârşitul lunii decembrie 2017 a apărut cel de-al patrulea număr din acest an al Buletinului nostru informativ.
 Vă invităm să citiţi BiblioMagazin. Nr.4(22) din 2017.


http://anbpr.org.ro/wp-content/uploads/2018/01/BiblioMagazin_22_2017t.pdf#nameddest=insert02