luni, 18 noiembrie 2019

Manifestul IFLA – la fel de relevant și de impact la 70 de ani de la prima versiune a sa

Data de 29 noiembrie 2019 marchează cea de-a 25-a aniversare a Manifestului Bibliotecilor Publice IFLA-UNESCO. De asemenea, se împlinesc 70 de ani de la publicarea primei versiuni a documentului.
Manifestul  IFLA este considerat ca fiind unul dintre cele mai de impact documente produse de IFLA. Analiza publicată cu ocazia celei de-a 24-a aniversări  a  Manifestului  a evidențiat impactul major pe care l-a avut și continuă să-l aibă nu numai asupra strategiilor dezvoltate de biblioteci, ci și asupra politicilor la nivel național și local, precum și asupra celor ce sunt interesați de activitatea și rolul bibliotecilor publice.
În ciuda vechimii sale, Manifestul continuă să fie extrem de relevant, subliniind rolul bibliotecilor publice în realizarea obiectivelor educaționale și culturale și garantând accesul la informații și libertatea de exprimare. Manifestul  IFLA acordă o importanță deosebită misiunii bibliotecilor publice de a se pune în  serviciul membrilor comunității, în special al celor cu cel mai mare risc de excluziune.
În acord cu Agenda 2030 a Națiunilor Unite, Manifestul IFLA are potențialul  de a sprijini recunoașterea importanței bibliotecilor publice și a valorilor care stau la baza activității lor. Pentru a facilita acest lucru, IFLA a creat un pachet de advocacy care include materiale de bază, idei pentru mesaje și citate, link-uri către alte instrumente pe care le puteți utiliza și un model de operațiuni pentru relația cu presa.
IFLA și ANBPR vă  încurajează să preluați și să folosiți  mesajele-cheie ale Manifestului IFLA și să aduceți astfel la rampă bibliotecile publice.


marți, 12 noiembrie 2019

Conferința Națională a ANBPR “Serviciile moderne de bibliotecă și transformarea digitală”



     În perioada 21-22 octombrie 2019, a avut loc la Miercurea-Ciuc, județul Harghita, Conferința Națională a ANBPR, cu tema “Serviciile moderne de bibliotecă și transformarea digitală”.
           Ediția de toamnă a Conferinței ANBPR, găzduită de această dată la Miercurea-Ciuc, județul Harghita- un eveniment profesional co-organizat de ANBPR și Biblioteca Județeană „Kájoni János” Miercurea-Ciuc, Harghita.
            

Tema actualei ediții a Conferinței s-a circumscris preocupărilor constante ale ANBPR și ale bibliotecilor membre de a proiecta, testa și oferi utilizatorilor servicii care să răspundă diversității așteptărilor acestora. De la biblioteca digitală şi adaptarea catalogului online la cele mai diverse sisteme, formate şi aparate, de la tehnologia RFID la comunicarea de informaţii de bibliotecă pe telefoanele mobile până la realitatea augmentată şi virtuală, la ateliere de robotică şi imprimare 3D şi crearea de maker-space-uri, tehnologiile inovative au găsit în bibliotecile publice parteneri deschişi la aplicarea de idei noi.
























 


















Conferința ANBPR de la Miercurea-Ciuc a găzduit, de asemenea, „Bulevardul Bibliotecilor”, un concept de promovare a proiectelor bibliotecilor din întreaga țară, pe bază de materiale de tip roll-up, precum și organizarea unei serii de ateliere tematice, derulate în paralel, după cum urmează:

1.      Serviciile moderne de bibliotecă și transformarea digitală
2.      Proiectele de bibliotecă și comunitatea - de la nevoie la implementare
3.      Bibliotecile publice - facilitatori de informație în domeniul Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă
4.      Bibliotecile și diversitatea culturală